به گزارش خبرگزاری حوزه، از زمان اکران فیلمهای جشنواره فجر در استان قم، متأسفانه به جهت مشغلههای کاری تنها موفق به تماشای دو فیلم"موقعیت مهدی" و "ملاقات خصوصی" شده ام که اولی در سینما شهرآفتاب و دومی در سینما تربیت قم بود.
هادی حجازی فر که بیش از هر فیلم دیگری با" ایستاده در غبار" در نقش حاج احمد متوسلیان در فکر و ذهن مخاطب عام و خاص هنر هفتمِ وطنی ماندگار شده، در نخستین تجربه کارگردانی فیلم بلند خود به سراغ روایتگری بخشی از زندگی شهید مهدی باکری در سالهای دفاع مقدس رفته است.
پیش از ورود به بحث اصلی لازم به ذکر است که "موقعیت مهدی" در واقع یک مینی سریال به سفارش تلویزیون است که بنا به تصمیم تهیه کننده و کارگردان نسخه سینمایی آن در چهلمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمده است.
حجازیفر در نشست خبری بعد از اکران فیلم در جشنواره در همین خصوص بیان داشته است: " از اول هم بنای ما ساخت نسخهای سینمایی بود. خیلی از سکانسهایی که شاهد بودید تنها برای نسخه سینمایی کار است و در سریال به شیوهای دیگر فیلمبرداری شده است. باید بگویم که سریال هیچ ارتباطی به کار سینمایی ندارد"
با این وجود به نظر میرسد که این فیلم به جهت برخی نقصها و ضعفها در تدوین، دچار مشکلاتی شده که برخی از منتقدین هم به آن اشاره داشته اند تا آنجا که همین مساله از تأثیرگذاری بیش از پیش اثر در نگاه مخاطب کاسته است
این فیلم با وجود برخی ضعفها، اثری شایسته و به تعبیری یک عاشقانه و بلکه عارفانه جذاب است که ای کاش کلیت کار با دقت و وسواس بیشتری در تدوین همراه میشد، هر چند که نباید چشم بر سختیهای تولید چنین اثری آن هم با پروداکشن فیلم جنگی و بودجههای قاعدتاً محدود در وضع فعلی اقتصادی کشور، بست.
نکتهای که در صحبتهای کارگردان و بازیگر نقش اصلی فیلم نیز هویداست، آنجا که در نشست خبری جشنواره گفت: " نزدیک به دوسال است که درگیر این کار هستیم. دوازدهبار کار متوقف شد اما بچهها پای کار ماندند. در ابتدا این فیلم به من در جایگاه بازیگر پیشنهاد شد. من پیشنهادی دادم که خودم کار را بسازم و از ما پذیرفتند و قرار شد که هم خودم فیلم را بسازم و هم در آن بازی کنم. "
ریتم فیلم البته به خصوص در بخشهای مربوط به جلسه آشنایی و خواستگاری شهید باکری با همسرش، بیش از حد کند است اما اینکه برخی از منتقدان گفته اند که" موقعیت مهدی" فیلمی است شلخته و درهم، به نظرم کمی غیرمنصفانه میرسد.
همان طور که پیشتر نیز متذکر شدم، فیلم البته ضعفهایی دارد از جمله از منظر محتوایی اینکه بیشتر بر بار تراژدیک آن تأکید شده تا بُعد حماسی دو شهید عزیز دفاع مقدس آقا مهدی و آقا حمید باکری و اینکه ما کمتر قدرت مدیریت و فرماندهی شهید مهدی باکری را در این اثر مشاهده میکنیم که امیدواریم در نسخه تلویزیونی کار، این نقطه ضعف بدل به نقطه قوت گردد.
در خاتمه باید به برخی سکانسهای درخشان و شاعرانه اشاره کرد که به خصوص حس و حال عجیبی به مخاطبان و شیفتگان راه و مکتب شهدا میدهد، ضمن آنکه از جمله نقاط قوت فیلم، گریم بازیگران اصلی است که انصافاً بسیار شبیه به شهیدان مهدی و حمید باکری است.